orthomoleculair therapeut sophie kuizenga wessel
sophie kuizinga wessel therapeut orthomoleculair
orthomoleculair therapeut amsterdam sophie kuizenga wessel

Sophie Kuizenga-Wessel – Orthomoleculair arts

Holistisch en orthomoleculair arts gepromoveerd op darmproblemen en seksuoloog

Mijn naam is Sophie Kuizenga-Wessel. Ik ben een holistisch arts gepromoveerd op darmproblemen. In mijn praktijk combineer ik reguliere geneeskunde met o.a. orthomoleculaire geneeskunde, darmtherapie en leefstijl. In 2020 heb ik de opleiding Seksuologie afgerond en de opgedane kennis en inzichten pas ik toe ik in mijn praktijk.

Achtergrond

Na afronding van de studie Geneeskunde ben ik onderzoek gaan doen naar kinderen met darmproblemen, specifieker naar obstipatie en fecale incontinentie (poepongelukjes). In 2017, na ruim 4 jaar onderzoek heb ik succesvol mijn proefschrift verdedigd. Daarnaast heb ik de opleiding tot orthomoleculair arts en darmtherapeut gevolgd. De kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan breng ik nu in de praktijk.

Van regulier naar complementair
De keuze om mij te verdiepen in de complementaire geneeskunde heb ik deels gemaakt door een persoonlijke ervaring. Toen onze oudste dochter 4 maanden oud was is zij ernstig ziek geweest. Na ruim een maand in het ziekenhuis mochten we eindelijk naar huis. Beter was ze nog niet omdat ze dagelijks bleef overgeven. De reguliere geneeskunde kon op dat moment weinig meer voor ons betekenen omdat het, behoudens het overgeven, verder goed met haar ging. Wij hebben toen mogen ervaren hoe waardevol de complementaire geneeskunde waaronder advies van een orthomoleculair therapeut is, aangezien ze door voeding- en suppletie adviezen weer helemaal opknapte. Dat subtiele veranderingen in voeding en het toevoegen van supplementen zo’n effect kunnen hebben op gezondheid… daar wilde ik meer over weten!

Mind Your Gut in Amsterdam
Na deze ervaring met die orthomoleculair therapeut en opleiding hiervoor merkte ik dat ik een andere visie kreeg op gezondheid. Een visie waarin gezonde en gevarieerde voeding aan de basis van gezondheid staat. Ik was echter nog zoekende hoe ik dit binnen mijn werk kon samenbrengen. Via life-coaching heb ik geleerd mijn intuïtie meer te volgen en niet alleen te vertrouwen op mijn ratio. Door de controle los te laten en durven te vertrouwen op het leven, ben ik andere keuzes gaan maken. Mind Your Gut, orthomoleculaire en holistische geneeskunde praktijk, is het resultaat hiervan. 

orthomoleculair therapeut amsterdam sophie kuizenga wessel

Let food be thy medicine, and medicine be thy food – Hippocrates”

Verbinden reguliere en complementaire geneeskunde
Mijn wetenschappelijke achtergrond en de kennis van zowel reguliere als orthomoleculaire geneeskunde maken dat ik in staat ben de meest recente onderzoeksbevindingen te vertalen naar de praktijk. Als kritisch wetenschapper is het belangrijk om conclusies niet zomaar over te nemen, maar op de juiste manier te interpreteren. De reguliere en complementaire geneeskunde kunnen elkaar aanvullen. De reguliere geneeskunde is onmisbaar in de meer acute geneeskunde, terwijl de complementaire geneeskunde waardevol is in preventieve geneeskunde (om ziekte te voorkomen) en bij chronische klachten of ziekten. Het is mijn missie om als arts en therapeut deze werelden te verbinden. 

Deskundigheid
Om mijn kennisniveau optimaal te houden volg ik meerdere malen per jaar relevante bij- en nascholingen. Op dit moment volg ik de opleiding tot arts-seksuoloog. Zo hoop ik mezelf verder te kunnen ontwikkelen in een ander onderbelicht en vaak beladen onderwerp binnen gezondheidszorg. Ook heb ik een Yoga Nidra Teacher training afgerond.

Samenwerking
Mochten er gezondheidsklachten zijn waar ik onvoldoende expertise in heb, kan ik je doorverwijzen naar een van mijn samenwerkingspartners. Inmiddels heb ik een groot netwerk met experts op verschillende gebieden opgebouwd, te denken valt aan diëtist, fysio-/manuele therapie, osteopathie, hypnotherapie en psychologie/psychotherapie. 

Spreker
Ik heb op verschillende (internationale) congressen mijn onderzoeksresultaten gepresenteerd. Ben je op zoek naar een lezing of een workshop voor je event? Ik ben een enthousiast spreker over gezondheid, darmflora en voeding. En zorg met een combinatie van wetenschappelijke kennis, ervaring en praktische take-home messages voor een inspirerende lezing of praatje.